woensdag 1 april 2020

Tips voor online samenwerkend leren

Nu universiteiten en hogescholen hun onderwijs online zijn gaan geven vanwege de Corona-uitbraak, worden er gelukkig heel veel tips gedeeld om dit onderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen. Hier kun je als docent je voordeel mee doen in deze vreemde, hectische tijd waarin de meesten van ons een crash course online onderwijs moeten volgen. Aan de Universiteit Utrecht wordt heel veel informatie uitgewisseld via de Teaching Academy Utrecht University en is er veel ondersteuning via bijvoorbeeld Educate-it en het Centre for Academic Teaching. Op social media worden veel tips en trucs gedeeld met de hashtag #UUGotThis.

In veel opleidingen, ook in de onze, moeten studenten samenwerken aan projecten. Nu het erop lijkt dat we de rest van het studiejaar online onderwijs gaan geven, is het van belang om na te denken over hoe studenten het beste online kunnen samenwerken. Naar online samenwerkend leren (computer-supported collaborative learning) is veel onderzoek gedaan. De relevante aanbevelingen vat ik hieronder samen.

Het begint met de groepsopdracht
Als docent maak je al een fors aantal belangrijke keuzes voordat je studenten gaan samenwerken. De meest bepalende factor is wellicht de groepsopdracht die je je studenten geeft. Houd bij het formuleren van je groepsopdracht in ieder geval rekening met de volgende zaken:

 1. De opdracht moet voldoende complex zijn: Het heeft geen zin om studenten te laten samenwerken aan een opdracht die zo eenvoudig is dat één groepsgenoot de opdracht tot een goed einde zo kunnen brengen. Samenwerken biedt studenten voordelen, onder andere dat zij het verwerken van relevante informatie kunnen verdelen. Het oplossen van een complexe opdracht kost mentale inspanning en door samen te werken kun je die inspanning verdelen en heb je dus voordeel van het samenwerken. Samenwerken biedt echter niet alleen voordelen: je moet tijdens het samenwerken ook inspanningen leveren die je niet zou hoeven te doen als je de opdracht individueel zou maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het afstemmen van je activiteiten op de activiteiten van je groepsgenoten, vragen wat je groepsgenoten aan het doen zijn, taken verdelen, etc. Wanneer de voordelen van het samenwerken (het kunnen delen van de mentale inspanning) niet opwegen tegen de inspanningen van samenwerken (coördineren van activiteiten), dan biedt samenwerking geen voordelen ten opzichte van individueel werken. Het is dus van belang dat je goed in kaart brengt welke complexiteit nodig is voor de groepsopdracht die je aan je studenten gaat geven. [1]
 2. Een groepsopdracht zorgt voor afhankelijkheid: Een goede groepsopdracht zorgt ervoor dat groepsleden elkaar nodig hebben om de opdracht tot een goed einde te brengen. Het formuleren van een complexe groepsopdracht zorgt al voor een flinke mate van afhankelijkheid: Je hebt dan echt de inzet en input van groepsgenoten nodig om de opdracht voor elkaar te krijgen. Daarnaast zijn er andere manieren om te zorgen voor afhankelijkheid. Zo kun je studenten verschillende complementaire rollen geven (bijvoorbeeld de project planner, de dataverzamelaar, de communicator en de schrijver). Ook door het verdelen van informatie onder groepsleden, kun je zorgen voor afhankelijkheid. Dit principe wordt bijvoorbeeld toegepast in de Jigsaw-methode.

Ondersteuning tijdens het samenwerken
In de voorbereiding op het samenwerken kun je als docent dus al veel doen. Maar ook wanneer je studenten aan het samenwerken zijn, kun je ze ondersteunen met behulp van aanvullende digitale ondersteuning. De onderstaande tabel met voorbeelden van ondersteuning heb ik ontleend aan de meta-analyse van Chen, Wang, Kirschner en Tsai (2018):

OndersteuningOmschrijvingVoorbeeld
Synchrone communicatieGroepsleden hebben de mogelijkheid om meer geavanceerde wijzen van communicatie te gebruiken.Videoconferencing, Skype, communicatie via social media.
Visuele representatiesGroepsleden hebben de mogelijkheid om gezamenlijk visuele representaties te maken waarmee ze gezamenlijk hun gedeelde begrip van het onderwerp kunnen construeren.Maken van concept maps of mind maps, bijvoorbeeld via Padlet.
Tools voor group awarenessDeze hulpmiddelen verstrekken studenten met informatie over activiteiten en handelingen van groepsleden. Ondersteunt het plannen en reguleren van het groepsproces.Grafieken die inzicht geven in de (kwantitatieve) deelname aan het groepsproces.
Virtuele omgevingenInteractieve simulaties van virtuele omgevingen, waarin groepsleden elkaar virtueel kunnen ontmoeten en met elkaar interacteren.Simulaties, augmented reality, virtual reality, omgevingen als Second Life.
Peer feedback en peer assessmentGroepsleden geven feedback op of beoordelen elkaars werk. Door feedback te geven aan medestudenten krijgen studenten een dieper inzicht in de criteria die gehanteerd worden voor beoordeling. Studenten geven feedback op elkaars bijdrage aan het groepsproces.Applicaties als Peer grade en Feedback Fruits kunnen gebruikt worden om studenten elkaars werk van feedback te voorzien of te beoordelen.
Ondersteuning van sociale interactieStudenten krijgen ondersteuning of instructie bij het adequaat communiceren en samenwerken met groepsleden.Studenten krijgen instructie en tips over hoe het best samen te werken. Communicatie wordt ondersteund door het aanbieden van scripts.

Samenwerking is niet eenvoudig, online samenwerking nog minder
Het proces van samenwerking is niet eenvoudig voor groepsleden. Niet zelden ontstaan er verschillen van inzicht of conflicten, treedt meeliftgedrag op, of zijn groepsleden onvoldoende kritisch op elkaar. Onderzoek laat daarbij zien dat zulke problemen niet zelden vergroot worden tijdens online samenwerking. Een deel van deze problematiek blijkt inherent aan online samenwerking: de social presence, de ervaring dat de ander waarmee je samenwerkt een echte persoon is, is minder in online omgevingen. En dit draagt vervolgens bij aan het minder soepel verlopen van samenwerkingsprocessen.

Toch is dat minder soepel verlopen van samenwerkingsprocessen wel te ondervangen met ondersteuning of instructie aan studenten. Een voorbeeld daarvan is de "matrix groepssamenwerking"die mijn collega's Anne Geesink, Rianne Poot, Danielle Vlaanderen en Itzél Zuiker ontwikkelden voor onze opleiding. De matrix beschrijft aandachtspunten in de samenwerking (bv. de taak, de manier van samenwerken) en de verschillende acties die ondernomen kunnen worden (bv. overzicht creëren, communiceren). Voor elke combinatie van aandachtspunt en actie staan vragen voor studenten die de samenwerking kunnen stimuleren.

De Matrix groepssamenwerking kunnen studenten gebruiken om elkaar vragen te stellen die hen helpen de samenwerking te stimuleren.

Studenten moeten soms ook gestimuleerd worden om aandacht te schenken aan het samenwerkingsproces. Vaak zijn studenten heel erg gefocust op de inhoud en de opdracht (er is een deadline en opdracht die af moet), maar hebben ze minder aandacht voor hoe de samenwerking verloopt. Onderzoek heeft laten zien dat het gezamenlijk reguleren van het groepsproces een belangrijke bijdrage kan leveren aan de uitkomst van de samenwerking.

Een manier om de aandacht van studenten op het groepsproces te richten is gebruik maken van self- en peer assessment. Mijn collega Chris Phielix ontwikkelde de Radar samen met Frans Prins en Paul Kirschner. Deze Radar kan tijdens en na afloop van de samenwerking worden ingevuld door studenten. Ze beoordelen met behulp van Radar zichzelf en hun groepsgenoten op enkele indicatoren die van belang zijn voor samenwerking (bv. productiviteit, kwaliteit van bijdrage, vriendelijkheid). Vervolgens krijgen studenten een visuele weergave van hoe zij zichzelf beoordelen op deze indicatoren en hoe hun groepsgenoten hen beoordelen op deze indicatoren. Het invullen van de Radar en de uitkomsten van de Radar stimuleert reflectie op het eigen functioneren en het functioneren van de groep en kan ertoe leiden dat groepsleden problemen in de samenwerking met elkaar bespreken.


Door het invullen van de Radar krijgen studenten inzicht hoe zij zichzelf en hoe groepsleden hen beoordelen op voor de samenwerking relevante indicatoren.

Tot slot
Samenvattend: Mijn belangrijkste tips voor online samenwerkend leren zijn de volgende:

 1. Het begint bij de samenwerkingsopdracht. Deze moet voldoende complex zijn. Bovendien moet deze zorgen voor afhankelijkheid tussen groepsleden.
 2. Je kunt groepsleden ondersteunen bij de samenwerking. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen voorhanden. Sommige hulpmiddelen, zoals de "Matrix groepssamenwerking", zijn erg laagdrempelig en gemakkelijk in te zetten.
 3. Zorg dat groepsleden niet alleen bezig zijn met de opdracht en de inhoud, maar dat ze ook aandacht geven aan het groepsproces. Dat kan door ze te laten reflecteren op het groepsproces.


[1] Mijn collega Femke Kirschner deed voor haar proefschrift onderzoek naar dit distribution advantage in relatie tot de transactiekosten tijdens samenwerkend leren. Haar onderzoek laat zien dat samenwerkend leren superieur is aan individueel leren in de situaties wanneer de groepsopdracht voldoende complex is. 

38 opmerkingen:

 1. Mooi overzicht dat heel behulpzaam is. Kan Radar ook door mensen buiten UU gebruikt worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben Susan bij naam. Groeten aan iedereen die dit getuigenis leest. Ik werd afgewezen door mijn man na acht (8) jaar huwelijk alleen maar omdat een andere vrouw had een spreuk op hem en hij liet mij en de kinderen te lijden. op een dag toen ik het lezen via het web, zag ik een post over hoe deze spreuk caster op dit e-mailadres (aoba5019@gmail.com ), hielp een vrouw om terug te krijgen haar man en ik gaf hem een antwoord op zijn adres en hij vertelde me dat een vrouw had een spreuk op mijn man en hij vertelde me dat hij me zal helpen en na 2 dagen van het gebruik van wat hij zal sturen naar mij dat ik mijn man terug zal hebben. U hem bereiken via zijn e-mail: (aoba5019@gmail.com) of via zijn WhatsApp Nummer:( +27740386124 ). Ik geloofde hem en vandaag ben ik blij om u allen te laten weten dat deze spreuk caster heeft de macht om geliefden terug te brengen. want ik ben nu blij met mijn man allemaal dankzij de DR ADELEKE

   Verwijderen
 2. Hoi Hanneke, Ik meen dat Chris Phielix daar wel mee bezig was. Ik zal het hem eens vragen. Groeten, Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Liza van den Bosch8 april 2020 om 07:08

  Dag Jeroen. Ook ik ben erg benieuwd of ik dit instrument kan gebruiken binnen het bachelorproject dat ik begeleid (Universiteit Leiden). Hartelijke groet, Liza

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Liza, Ik heb hierover met Chris Phielix gesproken. Helaas is dat nu nog niet mogelijk.

   Verwijderen
 4. Hi Jeroen, do you think there will be an English version of this article at some point? I would like to share it with my international colleagues at The Hague University. Now I direct them to this page but they can't all read Dutch :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. HERPES is yn serieuze en weromkommende sykte dy't net kin wurde genêzen fia ynjeksjoneel medisyn troch Amerikaanske dokters, mar de bêste manier om Herpes te behanneljen is troch it nimmen fan natuerlike krûdemedisy derfoar, ik ha lêzen oer DR JAMES, de geweldige herbalistdokter dy't myn fan genêzen hat herpes mei syn krêftige krûdemedisyn. Ik naam kontakt mei him om te witten dat hy my koe helpe en hy fertelde my dat ik myn noait sear soe dwaan, dat hy sil my helpe mei de natuerlike krûden! Nei 2 dagen kontakt mei him, fertelde hy my dat de genêzing ree wie en hy stjoerde it nei my fia DHL COURIER SERVICE en it ûntfong my nei 2 wiken dat ik it drugs brûkte, en hy joech my ynstruksje (MORNING and EVENING) en ik wie genêzen! It is echt as dreamde, mar ik bin sa bliid! foar dyjingen dy't lije oan herpes en oare sykten lykas ovarian sykte, kanker, hypothyreoïdisme, Herpes, COPD, HIV, arthritis, Lyme sykte, Hpv, ynfeksjes, lever sykte, autoimmune sykten, Parkinson sykte, Lupus, nefrology en hypertensie, neurology, obstetrics , gynaecology, en sûnens fan froulju, onkology, pediatrie, pulmonary, AKUTE MYELOFIBROSIS, ALZHEIMER symptomen, BREAST CANCER, DIABETES, HAIR LOSS AND HAIR BEHANDELING, KIDNEY SIEKTEN, LEUKEMIA, TIEMA, MY
  moat him kontakt opnimme foar syn kruidemedisyn, ik bin yn libbensbewiis en ik krij herpes-kuren en syn medisyn is legit. Ik stjoerde him wat hy oanfrege en hy stjoerde my syn medisyn dy't ik 3 goede wiken neam en hjoed bin ik hjir mei in negatyf resultaat. Doe't ik foar de test gie, bin ik oerbleaun, syn medikaasje gie net. jo kinne him berikke fia VIA E-post drjamesherbalmix@gmail.com fan whatsapp-nûmer: +2348152855846

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Omdat onze gezichten anders zijn, zijn onze problemen dat ik niet weet wat voor moeilijkheden je in het leven ervaart, maar ik wil dat je vandaag weet dat als je echt van je beproeving af wilt. Er is een oplossing voor jou. Ik wil een man genaamd Dr. Ajayi aan het publiek voorstellen, hij is een krachtige spellcaster en hij heeft me een jaar geleden geholpen mijn huwelijk te redden omdat mijn man het huis verliet en zei dat hij niet langer geïnteresseerd was in onze vakbond, het kwam als een schok voor mij omdat ik me niet kan herinneren dat we ruzie hebben gemaakt, later ontdekte ik dat hij bij een andere dame was, ik smeekte hem om naar huis te komen om bij mij en de kinderen te zijn, maar hij deed niet meer zelf, ik kwam er later achter dat hij is bezeten door de dame met wie hij is. Ik nam contact op met Dr. Ajayi en de charme was ongedaan gemaakt na 3 dagen na de betovering en mijn man keerde terug naar huis. Dr. Ajayi kan elke spreuk uitvoeren. Neem contact met hem op Viber / WhatsApp: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben Susan bij naam. Groeten aan iedereen die dit getuigenis leest. Ik werd afgewezen door mijn man na acht (8) jaar huwelijk alleen maar omdat een andere vrouw had een spreuk op hem en hij liet mij en de kinderen te lijden. op een dag toen ik het lezen via het web, zag ik een post over hoe deze spreuk caster op dit e-mailadres (aoba5019@gmail.com ), hielp een vrouw om terug te krijgen haar man en ik gaf hem een antwoord op zijn adres en hij vertelde me dat een vrouw had een spreuk op mijn man en hij vertelde me dat hij me zal helpen en na 2 dagen van het gebruik van wat hij zal sturen naar mij dat ik mijn man terug zal hebben. U hem bereiken via zijn e-mail: (aoba5019@gmail.com) of via zijn WhatsApp Nummer:( +27740386124 ). Ik geloofde hem en vandaag ben ik blij om u allen te laten weten dat deze spreuk caster heeft de macht om geliefden terug te brengen. want ik ben nu blij met mijn man allemaal dankzij de DR ADELEKE

  BeantwoordenVerwijderen
 8. vecht je met gezondheidsgerelateerde problemen zoals infectie, ziekten of virussen, ik zeg je dat dit niet het einde van je leven is, neem dan contact op met DR DOHGO, kruidengeneeskundige voor genezing! hij heeft kruidengeneesmiddelen en een permanente oplossing voor allerlei ziekten of gezondheidsproblemen. Ik raad u DR DOHGO vandaag alleen aan omdat ik zijn kruidengeneesmiddel ook heb gebruikt om mijn herpes van een jaar te genezen en het werkte perfect voor mijn probleem, u kunt eigenlijk bespaar jezelf zuurverdiende centen voor medicijnen die niet werken als je vandaag maar contact kunt opnemen met DR DOHGO voor echte en permanente kruidengeneesmiddelen. Help dit bericht te delen om levens te redden voor je geliefden. DR DOHGO is gespecialiseerd in deze gebieden, permanent kruidensupplementen voor angst en depressie, hiv, diabetes, kanker, HPV, ALS, herpes etc. E-mail: doctordohgo@gmail.com bel of whatsApp hem op + 2347062142293

  BeantwoordenVerwijderen

 9. Hello everyone out there, I'm here to give my testimony about a herbalist doctor who helped me. I was infected with HERPES SIMPLEX VIRUS in 2011, I went to many hospitals to heal myself but there was no solution, so I was thinking how I can get a solution so that my body can be well. One day I was in the river thinking about where I can go to get a solution. so a lady walked towards me telling me why I'm so sad and I open everything by telling her my problem, she told me she could help me, she introduced me to a doctor who uses herbal medicines to cure the SIMPLEX HERPES VIRUS and gave me your email, so I sent you an email. He told me everything I had to do and also gave me instructions to take, which I followed correctly. Before I knew what was happening after two weeks, the SIMPLEX HERPES VIRUS that was in my body disappeared. therefore, if you also have a broken heart and need help, you can also send an email to {oliha.miraclemedicine@gmail.com}or whatsapp him number: +2349038382931 or website is https://olihamiraclemedicine.webs.com/
  Contact him today and he will have a testimony ... Good luck!
  Dr. OLIHA also cures:
  1. HIV / AIDS
  2. HERPES 1/2
  3. CANCER
  4. ALS (Lou Gehrig's disease)
  5. Hepatitis B
  6. chronic pancreatic
  7. emphysema
  8. COPD (chronic obstructive pulmonary disease)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. WAUW!! Dit is het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt en ik moet dit geweldige getuigenis delen ... Ik wil Dr. Ayoola bedanken voor het nemen van de tijd om me te helpen de betovering uit te spreken die mijn ex-geliefde terugbrengt {nu echtgenoot} , die plotseling mijn interesse in mij verloor na vier maanden verloving, maar vandaag zijn we getrouwd en we zijn gelukkiger dan ooit tevoren, ik heb echt een tekort aan woorden en ik weet niet hoeveel ik mijn waardering aan je moet overbrengen, je bent een God die is gestuurd om een gebroken relatie te herstellen. Hij geniet er enorm van om mensen te helpen hun verlangens te verwezenlijken, neem contact op met Dr.Ayoola via e-mail drayoolasolutionhome@gmail.com

  website https://drayoolasolutionhome.com/ Of bel hem direct of WhatsApp op +31684065675

  BeantwoordenVerwijderen
 11. My health was horrible before I decided to try the Protocol Of taking Dr Ebhota herbal mixture. I felt there was no hope for my health and I was doubtful to try the Protocol thinking it wouldn’t work because I have visited so many hospital but same result. However, I was convinced by my friend to try the herbal medicine because I wanted to get rid of HPV/WART. The herbal mixture that was given to me was really quick and easy to take, and since I have be taking it for less than 3 days I have less outbreak. But within one week i was fully cured from WART/HPV. The herbal medicine really work and I will like to share this great herb doctor contact with you all email him drebhotasolution@gmail.com or whatsapp +2348089535482. Pls try and help yourself out of warts completely today. he also c My health was horrible before I decided to try the Protocol Of taking Dr Ebhota herbal mixture. I felt there was no hope for my health and I was doubtful to try the Protocol thinking it wouldn’t work because I have visited so many hospital but same result. However, I was convinced by my friend to try the herbal medicine because I wanted to get rid of HPV/WART. The herbal mixture that was given to me was really quick and easy to take, and since I have be taking it for less than 3 days I have less outbreak. But within one week i was fully cured from WART/HPV. The herbal medicine really work and I will like to share this great herb doctor contact with you all email him drebhotasolution@gmail.com o r whatsapp +2348089535482. Pls try and help yourself out of warts completely today. he ure DIABETIES ULCAL CANCER etc.He also told me that he has solution for the flowing.1 Cancer cure2 Diabetes cure3 Ringing ear4 Herpes cure5 Warts cure6 HPV cure7 Get your ex back8 Pregnancy herbal medicine9 Prostate enlargement10 Hepatitis B11 Disability12 Kidney problem Etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo allemaal, ik wil gewoon dit geweldige getuigenis geven aan het hele publiek over een geweldige man die me uit een ernstige ziekte heeft geholpen. Ik heb nu ruim 2 jaar HSV-1 EN HSV-2 VIRUS en ik ging bijna aan het einde van mijn leven vanwege de ziekte. Alles wat ik in mijn hoofd heb is, laat me gewoon opgeven, want het leven is niet langer interessant voor mij en ik bid ook dat God mijn ziel zal accepteren als ik ooit weg ben, gelukkig voor mij, mijn kleine zusje rent naar me toe dat ze vond een dokter op INTERNET die HSV-1 EN HSV-2 VIRUS kan genezen. Ze hielp me met alles, de man vroeg om mijn gegevens zodat hij kruidenmedicijnen voor me kon bereiden. Nadat hij klaar was met het raadplegen van mijn gegevens, vertelde hij me hoe mijn medicijn zal worden bereid, nadat hij klaar was met het voorbereiden van mijn medicijn, stuurde hij me mijn medicijn en na 7 dagen gebruik begon ik later iets anders in mijn bloed op te merken, dus ging ik voor mijn HSV-1 EN HSV-2 VIRUS-test en ik werd negatief getest, ik ben zo blij dat ik kan zeggen dat ik geen patiënt meer ben van HSV-1 EN HSV-2. Als je HSV-1 EN HSV-2 hebt of een ziekte, HIV / AID, HPV, KANKER, HEPATITS B DIABETES ALS, PENIS ENLARGEMNT, neem dan voor je veiligheid contact op met DR.HAZIM VIA e-mailadres (usmandrhazim@gmail.com) of wat is APP-nummer + 2349058026857

  BeantwoordenVerwijderen
 13. groet aan alle kijkers online, ik ben hier om een ​​klein getuigenis te geven. Mijn naam is Melania Macron, ik ben 40 jaar oud uit Rotterdam, Nederland. Ik ben op 31-jarige leeftijd getrouwd. Ik heb maar één kind en ik leefde gelukkig. Na een jaar van mijn huwelijk werd het gedrag van mijn man zo vreemd en ik begrijp niet echt wat er aan de hand was, hij pakte het huis uit naar een andere vrouw Ik hou zoveel van hem dat ik er nooit van droom hem te verliezen, ik probeer mijn mogelijk het beste om ervoor te zorgen dat mijn man bij me terugkomt, maar het mocht niet baten, ik huil en huil hulpzoekend, ik besprak het met zijn familie, maar ik kreeg geen antwoord. dus mijn beste vriendin Anna Johansson beloofde me te helpen . Ze vertelde me over een man genaamd Drosagiede, ze vertelde me dat hij een geweldige man is en een echte man die kan worden vertrouwd en dat er niets is over liefdeskwesties dat hij niet kan oplossen en ze vertelde me hoe hij een ontelbaar aantal mensen heeft geholpen in het herstellen van hun relatie. Ik was echt overtuigd, ik nam snel contact op met zijn e-mailadres, doctorosagiede@gmail.com of zijn WhatsApp op +2349026414771 of Viber op +2349026414771.Ik leg hem al mijn probleem uit, hij vertelde me dat ik me geen zorgen moest maken dat al mijn problemen zouden zijn onmiddellijk opgelost. Hij vertelde me wat ik moest doen om mijn man terug te krijgen en dat deed ik, hij zei dat na drie dagen mijn man bij me terug zal komen en zal gaan bedelen, en het gebeurt echt zoals hij zei, ik was erg verrast, dit is zo geweldig. God zij de eer, onze relatie is nu erg hecht en we leven allebei weer gelukkig. Als u een soortgelijk probleem heeft, neem dan nu contact met hem op en laat uw probleem voor eens en voor altijd oplossen. Ik ben ook een levend getuigenis

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ontdekte dat mijn man iemand ziet. Hij begon laat thuis te komen van zijn werk, hij gaf nauwelijks meer om mij of de kinderen, soms gaat hij uit en komt ongeveer 2-3 dagen niet eens thuis. Ik heb er alles aan gedaan om dit probleem op te lossen, maar het mocht niet baten. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Terwijl ik op een dag op internet aan het surfen was, kan dr. AJAYI helpen bij het oplossen van huwelijksproblemen, het herstellen van verbroken relaties, enzovoort. Dus ik vond dat ik hem eens moest proberen. Ik heb contact met hem opgenomen en hij heeft een spreuk voor me gedaan. Twee dagen later kwam mijn man naar me toe en verontschuldigde zich voor het onrecht dat hij had begaan en beloofde hij het nooit meer te doen. Sindsdien is alles weer normaal. Mijn familie leeft weer gelukkig samen. Allemaal dankzij Dr. AJAYI. Als je een spreukgever nodig hebt die een spreuk kan uitspreken die echt werkt, raad ik je aan contact met hem op te nemen. Hij zal je niet teleurstellen. Whatsapp / viber: +2347084887094 Mail: drajayi1990@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 15. It's very difficult to trust someone you haven't met or seen before.. But this man has done a lot in my life. He has helped me and my family in different situations especially when I was HPV positive he cured me with his herbs, and my aunt's husband who left over 8 months also came back home with the help of a man called Dr galiga. There is no harm in trying, anyone who needs help getting an ex back or you have been diagnosed with any type of disease, should immediately reach Dr galiga for help through email  drgaligaherbalcenter@gmail.com or whats-app him  +2349029158877.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik was te nieuwsgierig om te weten of liefdesbetovering echt werkt of zelfs echt is vanwege de talloze bemoedigende recensies over Dr. Wale. Ik wilde hulp om mijn man terug te krijgen, maar ik was tegelijkertijd ook bang omdat het mijn eerste keer was. Maar alle angsten om me heen verdwenen onmiddellijk. Dr. Wale begon de betovering. Mijn verzoek aan dr. Wale was: “de afgelopen 4 maanden veranderde mijn man in een monster, we hebben gevochten en hij begon excuses te vinden om niet naar huis te komen of zelfs in het weekend te bezoeken, voordat hij eindelijk uit mijn leven verdween. Ik kwam er weken na zijn verdwijning achter dat ik zwanger ben van zijn kind ”. Mijn zwangerschap bezorgde me geleidelijk stress en ik wilde dat mijn man naar huis kwam en voor me zou zorgen en ook trouw zou zijn. Mijn man was een liefdevolle, goede en verantwoordelijke man voordat hij zijn baan verloor. Ik was wanhopig en tegelijkertijd bang om hem kwaad te doen totdat Dr. Wale hem uiteindelijk terugbracht, zoals beloofd. Het was als een magie voor mijn ogen. Het was een geweldige ervaring en bewijs dat Dr. Wale en zijn e-mail: drwalespellhome@gmail.com of WhatsApp +2349015141346

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deel dit getuigenis aan partners die in hun relaties lijden, omdat er een duurzame oplossing is. Mijn man heeft mij en onze 4 kinderen 1 jaar achtergelaten voor een andere vrouw. Ik probeerde alleen voor mijn kinderen sterk te zijn, maar ik kon de pijn die mijn hart kwelt niet beheersen. Ik was gekwetst en in de war. Ik had hulp nodig, dus ik deed onderzoek op internet en kwam een site tegen waar ik zag dat dr. Wale een toverspreider is, die kan helpen om veel geliefden terug te krijgen binnen een paar uur. Ik nam contact met hem op en hij deed een speciaal gebed en spreuken voor mij. Tot mijn verbazing kwam mijn man na een paar dagen weer naar huis. Zo kwamen we weer bij elkaar en was er veel liefde, vreugde en vrede in het gezin. U kunt net zo goed contact opnemen met Dr. Wale, een krachtige betoverende speler voor oplossingen op zijn contactpersoon E-mail: drwalespellhome@gmail.com Alleen WhatsApp +2349015141346

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik en mijn man zijn nu 8 jaar samen, we hebben twee kinderen en onze harten zijn samen gegroeid om voor altijd te leven, we hebben een gelukkig gezin, maar op een trouwe dag ging hij uit en toen hij thuiskwam zag hij er niet gelukkig uit, Ik dacht erover na en probeer te weten wat het probleem is, maar hij weigerde iets te zeggen en die dag nam zijn liefde voor mij af en hij vraagt ​​om een ​​scheiding, maar ik weiger en we leven nooit meer samen, dus het leven was niet gemakkelijk voor mij en kinderen. op een dag, op weg naar huis, ontmoette ik een goede vriend van me ze vroeg naar mijn man ik legde haar dingen uit ze was verrast, ze zei me geen zorgen meer te maken dat ik mijn man terug zou krijgen hij stelde me voor aan dr Ayayi een machtige spellcaster die haar hielp in haar huwelijksproblemen en mij zijn contactpersoon gaf om hem te bereiken, maar ik was sceptisch om contact met hem op te nemen, een gelovige die ik besloot om Dr. Ajayi eens te proberen, nam contact met hem op. Ik legde hem mijn probleem uit en hij vertelde me waar het probleem vandaan komt en wat er gedaan moet worden om het weer goed te maken in mijn huwelijk, hij sprak een liefdesbetovering voor me uit en binnen drie dagen belde mijn man me en verontschuldigde zich dat hij dat wel deed ik weet niet wat hem overkwam en hij is op weg naar huis, sinds die dag tot op de dag van vandaag is mijn huishouden gevuld met liefde en vrede, alle dank gaat uit naar de machtige spreukmaker Dr. Ajayi. Als u met eender welk probleem wordt geconfronteerd en u wilt een snelle oplossing, dan is Dr. Ajayi de juiste persoon voor de klus. Contacten E-mail: drajayi1990@gmail.com of Whatsapp / Viber-nummer: +2347084887094

  BeantwoordenVerwijderen
 19. E-mail:  dahtagnon@hotmail.com
  Tel/ whatsapp:+229 98 83 03 64
  Site web:  https://www.puissant-rituelretouraffectif.com/

  Médium voyant, maître marabout , grande célébrité occulte, 40 ans d’expérience .
  Grand spécialiste des problèmes affectifs:
  Amour
  Retour définitif de l’être aimé
  Crise conjugale
  Problème familial
  Déception de couple
  Trahison
  Protection contre les esprits de la démence et du vice
  Malchance conjugale.
  Désenvoûtement d'amour
  Union rapide
  Cas désespéré de retour d'affection
  Impuissance sexuelle
  Maître Suprême TAGNON mettra tout son savoir faire pour vous donner une meilleur satisfaction. Déplacement possible

  et travail par correspondance.
  N’attendez pas que votre problème s'aggrave, il y a des solutions pour chaque problème.
  N'attendez pas qu'il vous quitte, n'attendez pas qu'une autre personne lui jette un sort d'amour.
  Soit la fondation de votre relation.
  N’hésitez pas à me contacter même s’il s'agit d’une simple question. Mon plaisir est d’aider ceux qui en on vraiment besoin.
  Travail rapide et discret, résultat 100% garantit.
  Magie blanche retour d'affection, travaux vaudou pour retour d'affection
  Je vous propose mes services. Je suis ouvert à toute discutions et inquiétude si vous en aviez. Votre satisfaction fera mon

  plaisir.
  Mes domaines de compétence:
  - Voyance ésotérisme
  - Travaux Occulte
  - Retour d'affection général
  - Vaudou et de Maraboutage Africain
  - Récupération d'un ex par la magie
  - Retour d'affection et mariage
  - Rapprochement amoureux
  - Ensorcellement d'amour
  - Ensorcellement pour fidélité de partenaire
  - Magie blanche pour garder votre foyer
  - Magie blanche pour empêché l'infidélité
  - Magie blanche pour vous faire aimé par votre entourage
  Sorcellerie et protection
  - Protection contre mauvaise esprit de tout genre.
  - Protection contre un esprit de mort qui vous tourmante.
  - Protection contre les attaques de la magie noir et rouge.
  - Protection contre les accidents de tout genre.
  - Protection contre les maladies venant de la magie noir.
  - Protection contre les gri-gri, joujou ou encore vodoun etc....
  Sorcellerie et amour
  - Retour d'affection
  * Retour de votre amour(e) pour toujours
  * Retour de votre amour(e) pour une durée déterminée
  * Rendre votre partenaire ivre d'amour pour vous
  * Pour le dominer à la maison et partout
  * Pour le rendre bête d'amour au point qu'il ou elle peut pardonné l'infidélité etc....
  - Pour séparation d'un couple
  * Séparation par la bagarre
  * Séparation sans histoire
  * Séparation par la mort
  * Séparation par la folie
  * Séparation par accident
  * Séparation par une maladie mortelle etc....
  Tous mes travaux sont sans retour possible et n'aura aucune répercutions sur vous même, car il s'agit ici de magie

  banche. Mon travail commence là ou votre espoir s'arrête.
  Faites comme tout le monde, osez et soyez satisfaits.
  Pour plus d'informations
  Pour vos besoins de conseil
  Pour vos commandes,merci de me contacter à l'adresse:
  Contact:
  E-mail:  dahtagnon@hotmail.comTel/ whatsapp:+229 98 83 03 64
  Site web:  https://www.puissant-rituelretouraffectif.com/   

  BeantwoordenVerwijderen
 20. I'm 61 years old, I contracted hpv in 2011' I has be taking lot treatment for it and embarrassed some months ago the wart stated coming out seriously, I used lot recommendation because there was lot warts around my anus and was so . but today I'm totally happy I got the virus eliminated by using natural treatment from Dr Onokun herbal center after his treatment I got cured. all the warts went away' seriously believed Dr Onokun he have the cure for human papillomavirus because he has eliminated hpv been in my body since 2011, Dr Onokun make it possible for me. Here is Dr Onokun email:  dronokunherbalcure@gmail.com or website: https:// Dronokunherbalcure.wordpress.com/ page at: https://www.facebook.com/naturaltreatmentcenter1 he is welled capable of curing terrible diseases.  

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goedendag allemaal, mijn naam is Eva, ik wil de grote Odudu bedanken voor het terugbrengen van mijn geliefde nadat ik het een aantal jaren heb geprobeerd sinds hij me verliet. Dr. Odudu herstelde mijn vreugde in een oogwenk met zijn krachten. Ik wil dr. Odudu hartelijk bedanken voor het helpen om mijn geliefde binnen 24 uur zonder vertraging terug te krijgen. Dr. Odudu is inderdaad een geweldige man en ik zal iedereen die hulp nodig heeft, adviseren om contact met hem op te nemen, want hij is een geweldige en machtige man die in staat is om zoveel dingen te doen. Hier is zijn e-mail: odudutempleofanswer@gmail.com of whatsapp hem op +2348050975978


  Land: Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hello everyone, sharing this testimony is my greatest happiness also to let every patient know there is cure to get rid of  human papillomavirus. I was once a HPV patient  for a very long time. I have been taking medications because my doc in Canada told me there is no cure except pills to control it which i have been taking. Until I found a faithful and truthful herbalist who finally cured me with herbal  remedy. Everything about the virus was gone, my genital warts I have been trying to remove, they all cleared off. Here is the herbalist information to reach him via : Dronokunherbalcure@gmail.com or his website  https://Dronokunherbalcure.wordpress.com or facebook page @naturaltreatmentcenter1 Dr Onokun is great and very kind to every patient.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mijn man heeft me verlaten voor een jongere vrouw en ik was er kapot van. Het was alsof ze hem in een boze spreuk had gebracht, Garcia keerde zich van de ene op de andere dag zonder enige waarschuwing tegen mij. Het gebeurde vorig jaar, ik was wanhopig, dus ik gebruikte elke website voor het casten van spreuken die ik zonder resultaten kon vinden. Een vriend stuurde me de link naar de site van Dr. Ilekhojie en ik nam contact met hem op. Hij begon in juni met mij te werken. Als resultaat van al zijn geweldige werk zijn mijn man en ik weer bij elkaar. Ik ben zo blij en bevoorrecht dat ik zo'n geweldig persoon als jij aan mijn zijde heb. Dank je! Dr Ilekhojie


  WhatsApp Dr Ilekhojie op +2348147400259 of
  E-mail gethelp05@gmail.com...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. I’m so happy my Dad got cured from ALS which almost make him disable in life,and he lose speech and swallowing ability with other health issues,on till i found someone testify of his Dad who got cured from ALS with natural herbal treatment from Dr Oselumen,i also reach the Dr online through his email droselumen@gmail.com  and i inquire his ALS natural herbal  product,after 3 weeks of using the natural herbal treatment my Daddy got cure permanently, please help me in thanking this Dr for good work by healing ALS patient, they are not here to cheat on sick people but ready to help the sick, my Dad get himself back to feet after 3 weeks of taking the medication, here is the Dr. whatsapp num  +2348054265852  or email  droselumen@ gmail.com DOCTOR OSELUMEN CAN AS WELL CURE THE FOLLOWING DISEASE

  1. HIV/AIDS
  2. HERPES
  3. CANCER OF ALL KINDS
  4. HPV
  5. Hepatitis A,B,C
  6. Diabetes
  7. CHRONIC DISEASE
  8. STROKE
  9. AUTISM
  10.LUPUS

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik wil alle alleenstaande moeder of alleenstaande dames leren hoe je je man terug kunt krijgen naar jou of een man van wie je houdt om van je te houden, ik ben mevrouw Clara, mijn man heeft mij en mijn dochter Anna ongeveer 3 jaar verlaten, ik hou zo veel van hem veel dat ik niet met een andere man kon uitgaan of seks kon hebben met een andere man, ik deed wat onderzoek, zo kwam ik in contact met dr Sacre de krachtigste spreukmaker die ik ken, nadat ik hem dingen had uitgelegd, vertelde hij me dat hij het nodig had wat materiaal en ik heb ervoor betaald, hij vertelde me dat mijn man me over 5 uur zou bellen en binnen 24 uur zal mijn man terugkomen, ik wachtte tot hij het wonder zou doen, binnen 5 uur belde mijn man ik, ik was verrast, want waar hij was, was heel ver, echt binnen 6 uur later was hij bij mij thuis en smeekte hij mij en mijn dochter dat het hem erg speet voor wat hij ons aandeed, het goede nieuws is dat we terug zijn een gelukkig gezin, hij houdt van en koestert ons met alles wat het is. Dank aan Dr Sacre voor is een prachtig geschenk, neem voor hulp contact op met Dr Sacre over deze informatie b elow
  E-mail: Sacretempleofpower@gmail.com
  Whatsapp-nummer: + 2349076034359

  Mevrouw Clara H.Felix

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik wil deze gouden kans gebruiken om Ilekhojie, de geweldige spreukmaker genaamd, te waarderen omdat hij me hielp mijn relatie met mijn ex-geliefde terug te krijgen toen hij eindigde en me gedurende een vrij lange periode de rug toekeerde. Dr. Ilekhojie voerde een verzoeningsspreuk uit en binnen 48 uur nadat de spreuk was gedaan, krijg ik een telefoontje van mijn ex die zegt dat het hem spijt dat hij me pijn heeft gedaan en dat hij me in zijn leven zoiets niet meer zal aandoen. Ik was verrast maar accepteerde hem later weer. Iedereen die problemen heeft met hun huwelijk, moet contact opnemen met dr. Ilekhojie voor hulp. E-mail hem via (gethelp05@gmail.com) of WhatsApp / Viber-nummer +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen
 27. DIT IS GEEN GRAP. VERTROUW GEWELDIGE DR. ISIKOLO. Mijn naam is Senna Rayan. Geweldig DR ISIKOLO is echt krachtig en weet hoe hij zijn werk perfect moet doen. Als hij er niet was geweest, kon ik me niet voorstellen wat er zou zijn gebeurd. Mijn ex kreeg altijd ruzie met me en mishandelde me altijd. Hij begon vreemd en grappig te doen en liet me zonder reden voor een ander meisje achter. Ik dacht dat alle hoop verdwenen was. Ik zocht hulp op internet en kwam Great (https://isikololovetemple.com) tegen. Ik zag zoveel getuigenissen over hem. Ik was opgetogen en ik nam contact met hem op via zijn e-mail en vertelde hem wat er aan de hand was. Hij lachte en verzekerde me te kalmeren dat hij me zou helpen en dat mijn ex terug zal komen smekend. Hij deed zijn werk en sprak de betovering voor mij uit en binnen 2 dagen kwam mijn ex zich verontschuldigen, precies zoals hij me had verteld. Tegenwoordig leven we allebei samen en zijn we zelfs nog meer verliefd dan vroeger voordat hij vertrok. Neem contact op met de grote DR ISIKOLO voor uw eigen hulp. U kunt contact met hem opnemen via e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com of website: https://isikololovetemple.com en u kunt hem ook WhatsApp op +2348133261196.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik ben vandaag de gelukkigste persoon op aarde, want vandaag kwam mijn vijf jaar weggelopen echtgenoot bij me terug op zijn knieën met tranen in zijn ogen en smeekte me hem te vergeven en hem terug te accepteren. Dr. Ilekhojie heeft dit mogelijk gemaakt met behulp van een spreuk. Ik zag zijn e-mail op internet waar een meisje post over hoe dr. Ilekhojie haar hielp, dus ik besloot contact met hem op te nemen en hij vertelde me dat alles goed komt. Dr. Ilekhojie is een man van zijn woord omdat alles goed ging zoals hij me had beloofd. wat is uw relatieprobleem dat u wilt oplossen? neem contact op met dr. Ilekhojie. E-mail: (gethelp05@gmail.com of Whatsapp / Viber +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dit is de website die ik heb gelezen over DR ISIKOLO en contact met hem heb opgenomen om me te helpen mijn ex-vriendje terug te krijgen om met me te trouwen in de maand augustus van dit jaar en ik ben hier teruggekomen om over hem te posten. Dokter Isikolo zal u helpen uw probleem op te lossen, wat u ook doormaakt. Mijn naam is Anna Oscar. Het posten over een spreukenmaker vind ik heel vreemd, omdat ik nooit had gedacht dat ik zou kunnen zeggen dat ik door een spreukgever werd geholpen om mijn ex-vriendje terug te brengen, zelfs toen hij me verliet vanwege ontrouw en constant misbruik en we vochten hoofdelijk en na 6 maanden geen contact. Ik las over dokter Paul van andere websites en nam contact met hem op om me te helpen en binnen 48 uur belde mijn ex-vriend me op en ik was blij dat hij contact met me wilde opnemen. We ontmoetten elkaar dezelfde maand en hij stelde me voor. Het was de mooiste ring. Alsjeblieft iedereen hier, neem contact op met DR ISIKOLO om je probleem voor je op te lossen en je gelukkig te maken met je relatie die je pijn doet. Liefde is het beste gevoel dat ooit is ervaren.
  E-mail hem op isikolosolutionhome@gmail.com
  Je kunt hem ook Whatsappen op +2348133261196
  Website: https://isikololovetemple.com

  BeantwoordenVerwijderen
 30. BEDANKT Dr. Isikolo VOOR HET HERSTELLEN VAN MIJN GELUK EN MIJN FAMILIE SAMEN. WHATSAPP/VIBER + 2348133261196.
  Hallo, ik ben Rosa Antoine. Nadat ik jarenlang in een vakbond met mijn man getrouwd ben geweest, was hij beledigend en vernietigde hij de liefde die we deelden en verliet hij mij. Ik heb al het mogelijke gedaan om bij hem terug te komen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug omdat ik van hem hield. dus legde ik mijn probleem uit aan mijn vriendin en zij stelde voor om contact op te nemen met een spreukmaker die haar hielp een spreuk uit te spreken die haar zwanger maakte en haar man terugbracht. Ik had geen andere keuze dan het te proberen. Ik stuurde de spell-caster genaamd Dr Isikolo op whatsapp een bericht en hij verzekerde me dat er geen probleem was en dat alles in orde zal komen. Hij vertelde me alles wat ik nodig had en dus sprak hij de betovering voor me uit en verrassend genoeg belde mijn man me na 48 uur verontschuldigend voor alles dat als een enorme en overweldigende vreugde kwam. Ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en hij zei alleen dat hij zoveel spijt had van alles wat er was gebeurd. Hij wilde dat ik bij hem terugkwam. Hij zei ook dat hij zoveel van me hield. Ik was zo blij en ging naar hem toe, dat was hoe we weer gelukkig samen gingen leven. dus iedereen die hulp nodig heeft bij welk soort problemen dan ook, kan ook contact opnemen met deze echte en zeer echte spell-caster op isikolosolutionhome@gmail.com. Je kunt hem ook Whatsappen op +2348133261196, neem vandaag nog contact op met deze geweldige man en laat je problemen 100% oplossen.
  Website: https://isikololovetemple.com

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik heb altijd beloofd u aan te bevelen bij de mensen die misschien ook uw hulp nodig hebben, omdat het vinden van uw e-mail het beste was dat mij ooit is overkomen, dokter Ilekhojie, u bent de meest attente en medelevende man die ik heb gekend. Ik was zo somber na bijna vijf jaar liefdeloos te zijn geweest. Ik vroeg om een liefdesbetovering voor hereniging en verbazingwekkend genoeg werkte het. Ik leef gelukkig met de liefste man die er is en dat is waar ik voor heb gebeden. Dank u Dr. Ilekhojie zou niet genoeg zijn, gezien wat u voor mij hebt gedaan, dus besloot ik dit getuigenis van uw handwerk met de hele wereld te delen om te weten wat uw goede werk voor mij is. U kunt contact opnemen met deze man voor eventuele relatieproblemen en hij zal u ook helpen, via zijn e-mail: (gethelp05@gmail.com of bel / whatsApp hem op +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik ben Helena Leon uit Londen, mijn man en ik zijn al meer dan 10 jaar getrouwd. We ontmoetten elkaar toen ik 20 was en hij was 24. We hebben samen emotioneel veel meegemaakt. Er waren verschillende ENORME ruzies en pijnlijke situaties in ons huwelijk, maar we leken er altijd sterker uit te komen aan de andere kant. Uit het niets begon mijn man een echtscheidingsgesprek over me, ik was blindelings! Ik zag het niet aankomen, ik herkende de tekens niet. Hij stopte met het dragen van zijn trouwring en ik dacht er niets van. Hij vindt me niet langer seksueel aantrekkelijk. Ik kon niet anders dan de hele tijd huilen omdat ik extreem gekwetst was. Ik was helemaal depressief totdat ik de dr. ISIKOLO, de spreukmaker uit Afrika waar iedereen het online over had, vond en ik contact met hem opnam voor een liefdesbetovering. Tijdens ons gesprek verzekerde hij me dat hij mijn man binnen 48 uur na zijn betovering zou terughalen. Voor mij leek het onmogelijk. Je zult niet geloven dat mijn man na 24 uur belde en me smeekte om alles wat hij zei over de scheiding te vergeten. Ik was totaal verbaasd! Er is zoveel liefde in mijn familie sinds ik zijn spreuken heb gebruikt. Hij is geweldig en zijn spreuken werken zo snel. Nu houdt mijn man veel meer van me dan voorheen. U kunt ook contact met hem opnemen als u problemen heeft met uw huwelijk of relatie. E-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Je kunt hem ook Whatsappen op +2348133261196 of zijn website bezoeken: https://isikololovetemple.com

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat een geweldige en ongecompliceerde spreukgooier die vreugde en geluk in mijn leven heeft teruggebracht !!! Geef dit getuigenis omdat ik zo gelukkig ben, ik wil Dr. ODION bedanken voor het geweldige dat Hij in mijn leven heeft gedaan, Hij bracht geluk terug in mijn leven, ik geloofde nooit in spreukenmakers totdat mijn leven uit elkaar viel toen mijn minnaar van 4 jaren besloten om ermee te stoppen bijna toen we wilden trouwen. Ik was zo emotioneel instabiel dat ik niets redelijker meer kon doen, na 2 maanden pijn voordat een oude vriend van me me voorstelde aan een spreuk online genaamd Dr ODION, dit was nadat ik was opgelicht door verschillende nep-spreuken casters. Ik maakte kennis met Dr. ODION, een echte spreukgieter. In minder dan 24 uur zag ik wonderen, mijn geliefde kwam naar me terug en mijn leven keerde terug net als een voltooide puzzel, en na 1 maand later trouwden we en het was net als een droom voor mij omdat ik dacht dat ik haar kwijt was voor altijd. Dank u Dr. ODION voor uw hulp, maar vooral uw eerlijkheid en snelle nauwkeurige resultaten. E-MAIL HEM VOOR HULP: (drodion60@yandex.com) of via zijn WhatsApp-nummer +2349060503921 hier zijn DE DINGEN die Dr. ODION OOK KAN genezen .. GONORREE, HIV / AIDS, LAGE SPERM TELLING, MENOPAUZE, ZWANGERSCHAPSPROBLEEM, KORT ZICHTPROBLEEM, Stroke. Neem vandaag nog contact met hem op en laat uw probleem oplossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat een geweldige en ongecompliceerde spreukgooier die vreugde en geluk in mijn leven heeft teruggebracht !!! Geef dit getuigenis omdat ik zo gelukkig ben, ik wil Dr. ODION bedanken voor het geweldige dat Hij in mijn leven heeft gedaan, Hij bracht geluk terug in mijn leven, ik geloofde nooit in spreukenmakers totdat mijn leven uit elkaar viel toen mijn minnaar van 4 jaren besloten om ermee te stoppen bijna toen we wilden trouwen. Ik was zo emotioneel instabiel dat ik niets redelijker meer kon doen, na 2 maanden pijn voordat een oude vriend van me me voorstelde aan een spreuk online genaamd Dr ODION, dit was nadat ik was opgelicht door verschillende nep-spreuken casters. Ik maakte kennis met Dr. ODION, een echte spreukgieter. In minder dan 24 uur zag ik wonderen, mijn geliefde kwam naar me terug en mijn leven keerde terug net als een voltooide puzzel, en na 1 maand later trouwden we en het was net als een droom voor mij omdat ik dacht dat ik haar kwijt was voor altijd. Dank u Dr. ODION voor uw hulp, maar vooral uw eerlijkheid en snelle nauwkeurige resultaten. E-MAIL HEM VOOR HULP: (drodion60@yandex.com) of via zijn WhatsApp-nummer +2349060503921 hier zijn DE DINGEN die Dr. ODION OOK KAN genezen .. GONORREE, HIV / AIDS, LAGE SPERM TELLING, MENOPAUZE, ZWANGERSCHAPSPROBLEEM, KORT ZICHTPROBLEEM, Stroke. Neem vandaag nog contact met hem op en laat uw probleem oplossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoe kom ik terug met mijn man! Ik had de luxe om 30 minuten cadeau te krijgen voor een lezing met The Great Dr Ilekhojie. Toen ik dr. Ilekhojie ontmoette, kon ik over veel dingen wat duidelijkheid krijgen, mijn huwelijk precies na alles wat ik heb meegemaakt. Het was 5 jaar geleden dat mijn man mij en mijn kinderen verliet, dankzij Dr. Ilekhojie kon ik contact maken met mijn man en hij houdt meer van mij dan vroeger. The Great Dr Ilekhojie eeuwig dankbaar! Ik raad het ten zeerste aan, neem een kans .. als je geen gelovige bent, zal hij je er een maken! Zijn contactgegevens Whatsapp-nummer: +2348147400259 of e-mail: [gethelp05@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen